Menu

Ці 4 компоненти косметики сприяють старішанню вашої шкіри

25.08.2022
94
0
Попри те, що виробники косметики з року в рік намагаються вдосконалювати свої формули в напрямку більшої екологічності та безпеки, далеко не всі шкідливі компоненти встигли відправитися в чорний список і назавжди попрощатися з б'юті-індустрією. Про найпоширеніші з них розповідаємо нижче.

Парабени

У складі таких косметичних засобів, як шампуні, креми, дезодоранти, зубна паста, декоративна косметика можна часто зустріти парабени (Methylparaben, Propylparaben, Ethylparaben, Butylparaben). Найчастіше ці речовини використовуються в якості консервантів, покликаних забезпечити тривалий термін зберігання будь-якої косметичної продукції.

Спори про шкоду парабенів не вщухають досі: вчені то приходять до висновку, що парабени токсичні, викликають накопичувальний ефект, можуть провокувати рак грудей, то розводять руками, бо іншого способу консервації для косметичної продукції мас-маркету поки не знайдено. У зв'язку з цим в Європі і США парабени офіційно визнані безпечними для здоров'я, при цьому компаніям, що займаються виробництвом косметики, рекомендовано скоротити до мінімуму кількість парабенів в продукції (від 0,4 до 0,8%).

Доведено, що Butylparaben і Propylparaben здатні імітувати дію естрогену і з цієї причини, враховуючи накопичувальний ефект парабенів, можуть викликати гормональні порушення. До того ж, парабени підсилюють шкідливий вплив на шкіру УФ-променів, тим самим прискорюючи процес старіння.

Формальдегід

У косметичних засобах міститься, звичайно ж, не чистий формальдегід, а так звані формальдегід-релізери — речовини-консерванти, які здатні виділяти формальдегід. Наприклад, DMDM hydantoin (DMDM-гідантоїн), або Imidazolidinyl urea (имидазолидинил-сечовина), Sodium hydroximethyl glycinate (содіум гідроксиметил-гліцинат), Diazolidinyl urea (діазолідініл-сечовина), Benzylhemiformal (бензилгемиформал), Quaternium-15 (кватериний-15), Methenamine (метенамін), а також бронидокс (5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane) і бронопол (2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol).

Формальдегід-релізери зустрічаються в гелях для душу, шампунях, кондиціонерах для волосся, лосьйонах для тіла, зволожуючих кремах для обличчя, лаках для нігтів і навіть в туші для вій. По суті, формальдегід є канцерогеном, у великих концентраціях він отруйний, в малих — може викликати алергію і сприяти підвищенню чутливості шкіри.

У деяких країнах, таких, як Японія і Швейцарія — використання консервантів на основі формальдегіду заборонено. У США і країнах Європи формальдегід-релізери допустимі тільки для косметики, яку можна змивати зі шкіри.

Великі західні виробники косметики, зазвичай, не використовують формальдегід-релізери в складі своїх засобів, замінюючи їх на парабени. А виробники косметики економкласу частенько застосовують консерванти на основі формальдегіду. Навіть практично "натуральна" тайська косметика не обходиться без консервантів — це або формальдегід-релізери, або парабени. Тому в будь-якому випадку, купуючи ті чи інші засоби, потрібно уважно читати склад.

Гідрохінон

Гідрохінон часто використовують в кремах для відбілювання інтимних місць і в засобах від пігментації. Гідрохінон відноситься до отруйних речовин, здатний зменшувати вироблення пігменту меланіну в шкірі і волоссі. Він чинить токсичну дію на клітини шкіри, викликаючи передчасне старіння. А під впливом ультрафіолету гідрохінон ще й збільшує ризик онкології.

В Європі гідрохінон офіційно знаходиться під забороною. У США допустимо застосування косметичних засобів, що містять не більше 2% гідрохінону — такі засоби вважаються безпечними.

Після відбілювання шкіри гідрохіноном може трапитися синдром відміни, в результаті якого пігментація, з якою ви посилено боролися, знову постукає у двері. Після тривалого застосування відбілюючих засобів з гідрохіноном може розвинутися таке захворювання, як охроноз, при якому шкіра набуває сірувато-коричневий відтінок.

Етаноламін

Етаноламін (Ethanolamine) і його варіації (Monoethanolamine/MEA, Diethanolamine/DEA, Triethanolamine/TEA, 2-aminoethanol) є похідними аміаку і найчастіше використовуються в недорогих фарбах для волосся, тонуючих засобах, засобах для укладання. Правда, деякі виробники також застосовують етаноламін в пінах для ванн, гелях для душу і навіть в засобах для інтимної гігієни.

При цьому в багатьох країнах світу, в тому числі в США і Європі, засоби з етаноламіном, які надають короткостроковий вплив на шкіру, визнані безпечними в тому разі, якщо вони ретельно змиваються водою. Але не заперечується і той факт, що містять етаноламін фарби, укладальні засоби і гелі можуть викликати алергічні реакції, дратувати шкіру і слизові, викликати структурні зміни епідермісу, сприяючи передчасному старінню шкіри.
Залиш коментар

Зайдіть на сайт

Нема фото

Категорії